• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Реформа системи шкільного харчування

Реформа системи шкільного харчування

/Files/images/2024/3/yzobrazhenye_viber_2022-01-10_12-16-42-774-1024x682.jpgХарчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.

Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнуто реформу шкільного харчуванняза ініціативою та під патронатом Першої леді України Олени Зеленської.Новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів, як наскрізної компетенції Нової української школи.

В ліцеї функціонує шкільна їдальня з дотриманням санітарно- гігієнічних норм. Вона світла, простора, розрахована одноразово похарчувати 100 дітей.

В цьому році (липень-вересень) зроблено капітальний ремонт їдальні за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні:

-замінено підлогу;

-укладено навісну стелю;

-фарбування стіни;

-укладено керамогранітну плитку на стіни;

-замінено двері;

-замінено роздаткове вікно;

-поновлено електромережу;

-перекрито дах їдальні.

Одним із напрямів реформування шкільного харчування є покращення ресурсного забезпечення.

Для покращення умов організації харчування оновлено обладнання харчоблоку: закуплено холодильне обладнання, новий посуд, кухонне приладдя, а за рахунок коштів ЮНІСЕФ отримано пароконвектор.

В їдальні є інформаційний стенд на якому розміщено:

1) меню-розклад на кожен день. Усі дані, вказані в меню, мають відповідати тому, що дитина має на тарілці згідно її вікової групи.

2) примірне чотирьохтижневе меню погоджене Держпродспоживслужбою, складене з урахуванням забезпечення сезонними продуктами;

3) книга відгуків та побажань.

Також кожного дня виставляються розміряні за вагою контрольні порції на день.

У їдальні обов’язково залишають добову порцію. Така порція зберігається промаркованою в холодильнику і складається з усього, щовходило в харчування дитини ( із зазначенням, які страви, та в який день і час були відібрані).

Для учнів ліцею створені умови для особистої гігієни. Поряд з їдальнею є кімната для миття рук. Згідно санітарних норм вона забезпечена холодною та теплою водою, милом, паперовими рушниками та електросушарками.

На початку навчального року видано наказ про організацію харчування учнів і призначено особу, відповідальну за проведення цієї роботи.

Відпрацьовано графік харчування учнів, а саме: перша велика перерва (10.10)- 1-3 класи; друга велика перерва (11.15)- 4-6 класи та третя перерва (12.20)- 7-11 класи. Режим харчування у закладі установлено для учнів 1-11 класів одноразовий (сніданок), для учнів, які перебувають у групі подовженого дня також одноразовий (обід) з урахуванням функціональних можливостей їдальні.

Визначено кількість учнів, які потребують гарячого харчування.

Всього охоплено харчуванням 320 учнів, з них:

- 180 учнів (1-4 класи);

- 140 учнів (5-11 класи);

-пільгова категорія -134 учня;

-багатодітні -27 учнів;

-ВПО -17 учнів;

-ЗСУ -70 учнів;

-ООП -7 учнів;

-діти з інвалідністю - 4 учня;

-діти позбавлені БП -14 учнів.

Питання, пов'язані з обліком дітей, що харчуються, збором грошей і звітністю, покладаються на класних керівників. Також класні керівники щоденно заповнюють бланки, у яких зазначають: клас, дату, вартість сніданку.

До обов'язків класних керівників також входе вчасне повідомлення особи, відповідальної за харчування, про наявну кількість учнів, що харчуються.

Списки дітей, які отримують пільгове харчування, перебуваючи у групах подовженого дня складаються на початку навчального року та щомісячно уточнюються. Їх затверджує директор ліцею відповідним наказом. Списки формуються на підставі заяв батьків і довідок, які дають право на одержання пільгового харчування.

Протягом 2021 року в ліцеї харчування здійснювалося по ДАБЛ-меню. Також у 2021 році пройдено сертифіковане навчання керівником ліцею та кухарем з впровадження та підтримки систем управління безпечності харчових продуктів за принципами НАССР.

Відповідно до встановлених норм харчування розроблено сезонне 4-тижневе меню, затвердженим Держпродспоживслужбою в якому забезпечено достатній цикл зміни страв. Страви готуються тільки з тих продуктів, які дозволені в начальних закладах.

Внесені зміни в меню: стали використовувати рецепти запропонованішеф-кухарем Є. Клопотенко.

В раціоні зменшили кількість цукру і солі, вилучили із раціону дітей сосиски. Додали в меню більше овочів та фруктів. Середній показник виконання норм харчування 100%.

Приділяється належна увага формуванню в учнів культури харчування та правильних харчових звичок. Інформацію, що мотивує до здорового та збалансованого харчування, діти отримують під час освітнього процесу: на уроках, від класних керівників під час годин спілкування та медичного працівника.

Треба зазначити, що селищний голова Береза В.М. та начальник відділу освіти Кравченко Н.В. не залишаються осторонь проблем харчування, приділяють належну увагу та дбають про організацію якісного та різноманітного меню для учнів нашої школи.

Ми прагнемо розвивати наш заклад, робити його кращим і більш затишним. Багато що вже зроблено, багато що ще належить зробити. Ми впевнені, що зможемо впоратися з поставленими завданнями і досягти більшого за активної участі усіх учасників освітнього процесу.


/Files/images/2024/3/Без імені.jpg

/Files/images/2024/3/Без імені1.jpg

Нормативні документи:

Матеріали форуму «Реформа системи шкільного харчування»

Збірник рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах від Євгена Клопотенка


/Files/images/2024/3/зображення_viber_2024-03-04_14-39-22-629.jpg /Files/images/2024/3/зображення_viber_2024-03-04_14-39-19-293.jpg

/Files/images/2024/3/зображення_viber_2024-03-04_14-39-37-582.jpg

/Files/images/2024/3/зображення_viber_2024-03-04_14-39-20-485.jpg /Files/images/2024/3/зображення_viber_2024-03-04_14-39-15-621.jpg
/Files/images/2024/3/зображення_viber_2024-03-04_14-39-39-228.jpg /Files/images/2024/3/зображення_viber_2024-03-04_14-39-18-000.jpg

/Files/images/2024/3/зображення_viber_2024-03-04_14-41-37-779.jpg


/Files/images/2024/3/chrome-capture-2024-2-5.png

Платформа «ЗнаЇмо»: знаємо, що їмо!

Кiлькiсть переглядiв: 51

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.